
گواهی ایزو چیست؟
گواهی ایزو چیست؟
دیگ بخار و به طور کلی بویلرها به دلیل اینکه جز مخازن تحت فشار محسوب میشوند، رعایت نکات استاندارد و ایمنی از اهمیت والایی برخوردار است.
در موضوع بحث دیگ بخار استاندارد و روش های تشخیص آن در سایر مقالات کارواش بخار غیراستاندارد صحبت کرده ایم. اگر تا به حال این مقالات را نخوانده اید، به شما توصیه میشود که همین الان مقاله کارواش بخار غیراستاندارد و استاندارد تقلبی کارواش بخار را مطالعه فرمایید.
اگر در مورد استاندارد بودن دیگ بخار(طرح بویلری) تحقیق کرده باشید، یکی از گواهینامههایی که در کنار پلاک بازرسی و پروانه استاندارد مطرح میشود، گواهی ایزو میباشد. در این مقاله قصد داریم شما را با گواهی ایزو و شرایط دریافت آن آشنا کنیم.
سازمان ایزو:
یکی از سازمان های بین المللی در دنیا، سازمان ایزو (ISO) میباشد. این سازمان وظایفی را برعهده دارد که در سطح بین الملل قابل اجرا و حمایت است. سازمان بینالمللی ایزو، با توجه به شرایط قانونی و خواسته همه کشورها اقدام به مقررکردن استانداردهای جهانی با هدف یکسان سازی همه فرآیندها و روال انجام کارها جهت آسان سازی و تسهیل بخشیدن به امر تولید و توسعهی روزافزون خدمات و تولیدات به دلیل حمایت از تولیدکننده و مصرف کننده به وجود آمده است.
منظور از مدرک یا گواهینامه ایزو چیست؟
در واقع علامت استاندارد متشکل از چند رقم است که به صورت یک کد ارائه میشود. این کدها در زمینه های مختلفی تعریف شده اند مثلا کد ISO9001 برای موضوع مدیریت کیفیت در یک شرکت تعریف شده است.
بنابراین، گواهی ایزو 9000 یا هر شماره دیگر اصولا بیانگر یک سری فرآیندهای سازمانی و مستند سازیهای اداری است که با هدف ایجاد سیستمهای مدیریتی در جهت رسیدن به اهداف تعیین شده در آنها می باشد.
استانداردهای ایزو از دهه 90 شمسی در ایران و دنیا ارائه شدند و این استانداردها در ابتدا تحت عنوان تضمین کیفیت ارائه میشدند و در سال 2000 این استانداردها با تغییر کلی برای سیستم های مدیریت در سازمان تهیه شدند.
استاندارد های ایزو 9000 و سری های بعد از آن شامل فرآیندهای مستند سازی و ایجاد مدرک در سازمان ارائه کننده خدمات یا محصولات می باشد که با هدف اینکه یک سازمان با منظم کردن و سیستمی کردن روش کار خود، یکی از نتایج خروجی کیفیت باشد.
آیا گواهینامه ایزو به تنهایی برای استاندارد تلقی شدن دیگ بخار کافی است؟
متاسفانه در کشور ما فقط دریافت این گواهیها توسط شرکتها و سازمانها و ادارات مورد نظر میباشد، لذا شرکت هایی وجود دارند که با هدف دریافت پول و کسب درآمد این گواهی ها را حتی به سازمانهایی اعطا میکنند که از کمترین و اولین اصول لازم برخوردار نمیباشند.
به همین دلیل، سازمان استاندارد این گواهی را در صورتی مفید میداند که درست و صحیح اجرا شود، ولی هر محصولی صرف داشتن این گواهینامه استاندارد تلقی نمیشود.
یک سازمان تولیدی یا خدماتی برای دریافت این گواهی با مراجعه به سازمانهایی که دارای مجوز از ارگانهای مورد تایید میباشند، اقدام به تهیه مواردی مانند مستندات ذیل می نماید:
- خط مشی و نظامنامه سیستم را تهیه می کند که یک مدرک کاغذی است و فقط بیانگر کلیات هدف می باشد
- مدارکی تحت عنوان دستورالعمل و روش اجرایی تهیه می کند که بیشتر از نوع کاغذی است نه اجرایی
- مشاورانی که گواهی میدهند جهت بررسی شرایط و انطباقها ممیزی می نمایند باز هم بیشتر به صورت کاغذی
حال در صورتی که به فرض، این موارد بدون سهل انگاری انجام شده باشند و گواهی صادر شده ایزو یا هر مورد دیگر از صحت و درستی لازم برخوردار باشد، ولیکن هیچ تضمینی برای کیفیت محصولات یا خدمات نیست.
یعنی تولیدکننده یا ارائه کننده خدمات فقط تبلیغات نموده (هر چند از نظر قانون مجاز نیستند که در تبلیغات استفاده نمایند) و هیچ کنترلی بر روی فرآیندهای تولید صورت نمی گیرد.
مطلب مرتبط: ادعای کذب و کلاهبرداری با گواهینامه های ایزو و اروپا
برای مشاوره و جزئیات بیشتر با کارشناسان ما در صنایع دما بخار مشهد تماس حاصل فرمایید:
05138437548-09306333410
برای کسب اطلاعات بیشتر، مقالات مربوطه را مطالعه فرمایید: